3.4: KONKLUSION / YDERLIGERE LÆSNING / TAK / OM FORFATTEREN

Smadret af design

Om hvordan designere har smadret verden, og hvordan vi kan gøre det godt igen
af MIKE MONTEIRO

Copyright © 2019 by Mike Monteiro
US udgave: ISBN 9781090532084

Oversættelse af Klaus Bjerager, September 2019
NB: Oversætters forslag til referencelink under billede!

[  Oversættelsen er ikke tilgængelig på Bloggen længere. Krydser fingre for at forlagsforhandlig falder på plads. ]

Kapitel 3

DU KAN IKKE KLARE DET ALENE

AFSNIT 3.4, s.207-213  KONKLUSION / YDERLIGERE LÆSNING / TAK

 

KONKLUSION

I sin bog, Read & Riot, skriver Nadya Tolokonnikova fra Pussy Riot:

Det, der reelt blev smadret den 8. november 2016, var den sociale kontrakt, det paradigme som hævder, at det er muligt at leve et liv i fred og ro uden at blive besmudset af politik.

Den sociale kontrakt blev smadret, delvist på grund af brug af de værktøjer som du og jeg udviklede med vore egne hænder. Så at mene, at designere ikke har noget at gøre i politik, er ikke bare naivt, det er revisionistisk. Vi var politiske, da vi udviklede de værktøjer. Det er irrelevant om vi gjorde det med vilje eller på baggrund af uvidenhed. Vi gjorde det. Enhver derude, som fortæller jer, at I designere skal styre uden om politik, er et fjols. Det, vi står med nu, er en boomerang, som er vendt hjem, så det mindste vi kan gøre er at rydde op efter os. Men vi skylder samfundet mere end det. Vi skylder samfundet at rette op på fejlene. …

YDERLIGERE LÆSNING

Denne bog står på skuldrene af mange andre bøger, bøger som har hjulpet mig med at forstå design, etik, den sfære vi arbejder i, vores indbyrdes relationer, og om hvordan man kan være et bedre menneske. Jeg opremser dem her, ikke alene for at vedkende mig min intellektuelle gæld til dem, der skrev bøgerne, men også for at inspirere jer til at fordybe jer.

Design For the Real World, Victor Papanek, 1971
Dette er den bedste designbog, du nogen sinde kommer til at læse. Victor gennemskuede alt dette, før enhver anden. Da bogen blev udgivet i 1971, fik den prædikatet ”radikal” og det var i de positive anmeldelser. Jeg vil kalde den for uundværlig. Kan ofte købes brugt. Hvert tiende år, sådan cirka, er der en eller anden, som udgiver et nyt oplag.

Brotopia: Breaking Up the Boys’ Club of Silicon Valley, Emily Chang, 2018
Lidt ligesom Hollywood Babylon i Silicon Valley. Hvis du synes, at denne bog er fyldt med gyser historier, så læs Brotopia. Emily Chang har samlet alle opskrifterne.

Broad Band: The Untold Story of the Women Who Made the Internet, Clair L. Evans, 2018
Hvis du synes, at mænd i tech er forfærdelige nu (det gør jeg) så vent indtil du har læst om alt det lort, de foretog sig for at få kvinderne til at forsvinde fra området, som kvinderne faktisk dominerede i begyndelsen.

So You Wanne Talk About Race, Ijeoma Oluo, 2018
Da jeg begyndte med at læse Ijeoma Oluos bog, blev jeg ved med at tænke, ”Ah, men det her handler ikke om mig.” indtil halvvejs gennem bogen, hvor jeg begyndte at sige ”Gud i himmelen, det handler 100 om mig.” Det er en udfordrende, men væsentlig bog.

Read & Riot: A Pussy Riot Guide to Activism, Nadya Tolokonnikova, 2018
Jeg var en gang så heldig at tale ved den samme konference som Nadya Tolokonnikova. Hun talte om fængselsreformer. Det var brutalt. Det var bevægende. Det kom fra hjertet, og det var begavet. Mest af alt, mindede det mig om at være ung med lyst til at sprænge staten i luften, og om, at det måske ikke havde været så dårlig en ide, når det kom til stykket.

The Color of Law: A Forgotten History of How Our Government Segregated America, Richard Rothstein, 2017
USA er designet racistisk, og denne bog leverer grundtegningen. Alt fra nedrivning af ikke-raceopdelte kvarterer i fyrrerne, til at bygge raceopdelte forstæder, til racemæssige screening ved kreditforeningslåns vurdering, til manipulering af valgdistriktsinddelinger – alt er resultatet af design. USA faldt ikke fra hinanden. USA blev smadret af design.

Twittter and Tear Gas: The Power and Fragility of Networked Protest , Zeynep Tukecki, 2017
Om hvordan moderne bevægelser har anvendt de sociale netværk til at kommunikere med hinanden og resten af verden, og om, hvordan de sociale netværk løftede og svigtede disse bevægelser.

The Jungle, Upton Sinclair, 1906
The Jungle afslørede de rystende arbejderforhold i kødbranchen. Sinclairs fortælling om selvdøde, rådne eller smittebærende kadavere chokerede offentligheden og førte til føderal fødevare lovgivning.” Samme skodhistorie. Anden industri.

 

TAK

Tak til alle jer derude, som organiserer, marcherer, laver lister, laver skilte, skriver slagsange og kæmper for almindelig menneskelig anstændighed. I er hjælpere. Og i bliver set.

Tak til enhver, som på et eller andet tidspunkt har bedt en chef om at gå ad helvede til.

Tak til enhver, som på et eller andet tidspunkt har fortalt en kollega om at holde kæft og sætte sig ned.

Tak til alle de unge, som forsøger at skabe orden i verden, igen.

Tak til alle undervisere, som møder på arbejde hver dag for at passe deres arbejde, og til de studerende, som presser dem til at yde deres bedste. …

OM FORFATTEREN

Mike Monteiro bor med sin familie i San Francisco. Han lever i konstant frygt for at blive smidt ud af sit hjem, så det kan blive lejet ud til en eller anden tech fætter til fire gange så høj en leje.

I sidste uge fortalte hans kone, Erika Hall ham, at var der en ting, som han ikke var, så var det kynisk og det fik ham til at føle sig lykkelig de næste par dage.

Han taler gerne på jeres konferencer, underviser jeres medarbejdere i, hvordan de skal udføre deres arbejde, og skriver selv flere bøger.

 

29. september 2019© Klaus Bjerager

www.klausbjerager.dk

Leave a Reply