1.3: VW: FRA FORETRUKNE TIL FORDØMT

Smadret af design

Om hvordan designere har smadret verden, og hvordan vi kan gøre det godt igen
af MIKE MONTEIRO

Copyright © 2019 by Mike Monteiro
US udgave: ISBN 9781090532084

Oversættelse af Klaus Bjerager, September 2019
NB: Oversætters forslag til referencelink under billede!

[  Oversættelsen er ikke tilgængelig på Bloggen længere. Krydser fingre for at forlagsforhandlig falder på plads. ]

Kapitel 1

Hvordan designere smadrede verden

AFSNIT 1.3, s.53-70  VW: FRA FORETRUKNE TIL FORDØMT

FRA FORETRUKNE TIL FORDØMT

I september 2015 blev Volkswagen fanget i at have løjet om deres dieselbilers fortræffeligheder

Siden 2008 havde VW markedsført en bred vifte af personbiler på deres høje ydeevne, lave benzinforbrug og lave udledning af udstødningsgasser – så lave, at de imødekom de skrappeste miljøstandarder i verden og dermed var berettiget til ’grøn bil’ tilskud og skattefordele. Uheldigvis var disse biler ikke så grønne som påstået. For at fremstå med den lovede ydeevne og benzinøkonomi – forhold som bilister er meget opmærksomme på – selv om de reelt forurenede langt mere end Volkswagen havde hævdet, udtænkte Volkswagen en plan. De udviklede og installerede software i cirka elleve millioner biler, der manipulerede de registrerende udstødningstests. Programmet, som fik navnet defeat device (nederlags værktøjet) styrede motoren til at optimere alle udstødningskontrollerne så længe en udledningstest stod på. Det ville svare til, at et barn kun opførte sig dydigt, når det var under opsyn. Bilerne bestod alle test med bravour, kørte derefter ud på vejene og forurenede med ti til fyrre gange mere kvælstof end tilladt i henhold til USA’s udledningsregulativ.

Volkswagen udviklede et værktøj, som førte kunder, teststationer, og offentligheden i almindelighed bag lyset …

 

4. september 2019© Klaus Bjerager

www.klausbjerager.dk

Leave a Reply