1.2: AYN RAND VAR ET FJOLS

By 2. september 2019Brugervenlighed, Design, Etik, UX

Smadret af design

Om hvordan designere har smadret verden, og hvordan vi kan gøre det godt igen
af MIKE MONTEIRO

Copyright © 2019 by Mike Monteiro
US udgave: ISBN 9781090532084

Oversættelse af Klaus Bjerager, September 2019
NB: Oversætters forslag til referencelink under billede!

[  Oversættelsen er ikke tilgængelig på Bloggen længere. Krydser fingre for at forlagsforhandlig falder på plads. ]

KAPITEL 1

Hvordan designere smadrede verden

AFSNIT 1.2, s.41-52  AYN RAND VAR ET FJOLS

AYN RAND VAR ET FJOLS

Lad os tale lidt om samkørsel.

På et overordnet plan, så handler samkørsel om, at folk, der har en bil og lidt ekstra tid, kan tilbyde en service til andre, der har behov for transport og er villig til at betale for det. På et overordnet plan, så handler det om at tage en underforbrugt ressource og udnytte den. Det er til begges fordel. Bilejeren får mulighed for at tjene lidt ekstra, og passageren kan få dækket et kørselsbehov. Det lyder umiddelbart som en god ide. Dertil kan samkørselsordninger føre til, at der bliver færre biler på vejene. Win-win? Den eneste udfordring er, hvordan de to parter kommer i kontakt med hinanden.

Det viste sig ikke at være så svært. I 2009 fandt Travis Kalanick på en måde så det kunne lade sig gøre. (Du er velkommen til at diskutere vigtigheden af hans rolle ved selve opfindelsen lige så meget du vil. Jeg er fuldstændig ligeglad. Det er ikke det vigtige ved problematikken og sandheden er, at fordi han var den, som påkaldte sig mest opmærksomhed, blev det også ham, som kom til at stå for skud.) Travis og hans lille team af hvide fyre – dette er en vigtig detalje, uddybning følger – udviklede en app, der kunne skabe forbindelse mellem chauffører og kunder. Appen var selvfølgelig, Uber.

På et overordnet plan var det fantastisk. …

2. september 2019© Klaus Bjerager

www.klausbjerager.dk

Leave a Reply